Пом'якшення валютних обмежень: які зміни ухвалив Нацбанк

Більшість положень вже набули чинності.
Пом'якшення валютних обмежень: які зміни ухвалив Нацбанк
Alexander Grey / unsplash.com

Національний банк ухвалив найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень для підприємств із початку повномасштабної війни.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Як зазначає прес-служба регулятора, дані зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 03 травня 2024 року № 56 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18".

Повідомляється, що більшість положень документа набирає чинності з 04 травня 2024 року, лише в частині репатріації нових дивідендів зміни набудуть чинності з 13 травня 2024 року.

Читайте також:

Зокрема, послаблення валютних обмежень включають такі пункти:

  • Скасуються всі валютні обмеження для імпорту робіт та послуг.
  • Забезпечується можливість бізнесу купувати валюту та переказувати кошти за кордон для сплати аеропортових та портових зборів, штрафів, а також членських внесків.
  • Забезпечується можливість бізнесу репатріювати "нові" дивіденди, нараховані за результатами діяльності за період, що починається з 1 січня 2024 року. Щомісячний ліміт репатріації – 1 млн євро в еквіваленті.
  • Надається можливість переказувати кошти за кордон по лізингу/оренді. Раніше такий дозвіл поширювався лише на лізинг/оренду транспортних засобів.
  • Пом'якшуються обмеження щодо погашення нових зовнішніх кредитів. Резиденти зможуть купувати валюту з метою обслуговування та повернення нових зовнішніх запозичень, одержаних після 20 червня 2023 року на рахунки позичальників в українських банках. А мінімальний термін користування "новим" кредитом зменшується з трьох до одного року.
  • Дозволяється бізнесу купувати іноземну валюту для сплати відсотків за новими кредитами незалежно від терміну користування кредитом.
  • Надається можливість погашати відсотки за "старими" зовнішніми кредитами. Резиденти-позичальники зможуть переказувати кошти за кордон для оплати процентних платежів за "старими" зовнішніми кредитами, які відповідно до умов кредитного договору підлягають сплаті у період з 24 лютого 2022 року. Для цього в межах одного договору для прострочених (станом на 01 травня 2024 року) процентних платежів надано можливість переказу процентних платежів не більше 1 млн євро в еквіваленті за один календарний квартал. У той же час, це обмеження не застосовуватиметься до майбутніх планових процентних платежів. Щомісячний ліміт для проведення таких операцій (одним представництвом однієї компанії) встановлено на рівні 5 млн євро в еквіваленті.

Раніше ми писали про те, що станом на 1 квітня 2024 року частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі склала 36,1%, що на 1,3 процентних пункти нижче за показник на 1 січня 2024 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK